Тайните на готвача

icon
Sofialive.bg

Разхождали сме се заедно с теб из залите на ресторант Petru’s. Срещали сме те и със собственика му и главен готвач шеф Петър Янков. Показвали сме ти акценти от сезонни предложения на ресторанта. А сега се настани удобно и ела с нас, за да погледаме шоукукинг програмата на Petru's. Всъщност, я стани и застани сам до готвача, за да научиш от първа ръка някои тънкости в приготвянето на различни ястия!

pteru's showcooking image

Ти обичаш да готвиш, имаш отношение към всеки детайл от приготвянето на любимите си ястия, експериментите в кухнята те вълнуват и си жаден да научиш още и още хватки, за да могат блюдата да бъдат все по-разнообразни, апетитни и изкушаващи; да нахраниш не само тялото, но и да удовлетвориш своята любознателност и да разшириш уменията си в кухнята. Следиш телевизионните кулинарни предавания и прилагаш наученото над котлоните или фурната. Но знаеш ли кое е още по-интересно и полезно, пък и да си кажем честно - забавно? Да застанеш редом до професионален готвач, в първокласен ресторант и да попиваш знания и умения директно от него, докато приготвяте рамо до рамо вкусни порции - за теб и твоите приятели, с които сте решили да прекарате една интересна и апетитна вечер в любимия ресторант Petru's.Petru's ShowCooking image

Шоукукинг програмата на ресторанта има за цел едновременно да разнообрази така или иначе приятното време, прекарано в уютно място с отлична кухня, но и да те изправи до шеф Янков и да видиш как се приготвят различни ястия, да участваш сам в тяхното готвене и да се запознаеш с различни тънкости от кухнята на ресторанта. Или пък да се научиш на как да приготвяш различни ястия за готвене - например обезкостяване и филетиране на риба или овкусяване и нарязване на месо. За целта просто трябва да се уговорите предварително с екипа на Petu's, за да може готварската количка да е оборудвана и готова за кулинарно шоу, когато пристигнеш. И разбира се, до нея да те чака готвачът, готов да ти покаже различни дребни трикове - като добавянето на зехтин към маслото за запържване, за да не прегаря мазнината. Или запечатването на скаридите, след краткия им престой в тигана. Все тънкости, които научаваш, когато сам застанеш на място зад количката, под наставленията на истински професионалист.Petru's ShowCooking image

Когато отидохме в Petru's за шоукукинг програмата, шеф Янков ни посрещна с предварително сварени спагети и рибен бульон с вино, за да забъркаме заедно с него лесна, но пък неустоимо вкусна порция паста със скариди и пармезан. А, пармезан ли казахме? Когато в шоуто е включено ризото или паста, на количката ще намериш една огромна жълто-бяла купа, която всъщност е половин пита пармезан. Когато оризът или спагетите са минали през горещите масло и зехтин, овкусени са с предварително приготвените бульон или сос, а в нашия случай са добавени и запържените скариди, цялата смес се изсипва в питата пармезан. Тя пък преди това е минала през огън - загрят коняк се разлива в нея и се пали. Когато алкохолът изгори, остава лек карамелен дъх, а пармезанът се разтапя. Така, разбърквайки вече готовото ястие в питата, то поема допълнително вкус и аромат от специалното твърдо сирене. След това остава единствено да се сервира в порции и да се аранжира с няколко резена трюфел и да се украси с ядливи цветя. Е, това беше, сега те оставяме, за да опитаме какво сме сътворили заедно с шеф Янков. Ммм, страхотно!

Petru's ShowCooking image

Да, шоукикнг програмата е специално допълнение към кулинарното изживяване в чудесен ресторант. Отнема не повече от 15-ина минути като, така че едновременно да забавлява гостите, да им покаже някои готварски трикове, но и да не отнема от времето за хранене. Защото важна е не само храната, но и отношението към нея и нейното приготвяне. А да можеш сам да участваш в него - е, това е бонус, който е задължителен за всеки любител-готвач.


Текст Ивайло Александров/ Фотография Славея Йорданова