Беззаконие

icon
Sofialive.bg

След успешната съвместна работа в Предложението Ник Кейв пак се събира с режисьора и свой сънародник Джон Хилкоут. Мрачният музикант е изненадващо добър като сценарист, а резултатът от усилията им този път е стилна кръстоска между уестърн и гангстерски филм, вярна и на двата жанра.

Действието се развива в щата Вирджиния през Сухия режим. Братята Форест, Джак и Хауърд Бондурант варят шльокавица, затварят я в буркани и трупат пачки от забраната за търговия и употреба на алкохол. Историята, твърдят надписите, е истинска - по биографичния роман на Мат Бондурант Най-мокрият окръг в света, но такъв брат в лентата липсва. Том Харди (мъжкарят Форест), великолепен като Бейн в Черният рицар: Възраждане, тук е без маска и още по-внушителен, а Шая ЛаБьоф (подрастващият Джак) откровено се старае да изтрие спомена за глуповатите си роли в Трансформърс.

jessica-chastain-and-tom-hardy-in-lawless-4_800

В заверата са забъркани и две жени - Джесика Частейн (Дървото на живота), особено забележителна в голата си сцена, и Миа Васиковска (Алиса) като религиозна фанатичка. Гай Пиърс е садистичен, зализан и корумпиран представител на закона, който иска да разкатае братята, а Гари Олдмън прави незабравимо включване като легендарния престъпник Флойд Банър.

Кадрите са фрашкани с насилие, кръв, пречупени вратове, разбити мутри и дори отрязани тестиси, така че Беззаконие определено не е за хора със слаб стомах. Саундтракът на зверския тандем Ник Кейв и Уорън Елис, които са с Хилкоут в повечето му филми, обаче е върхът на сладоледа. Bon appetit.

с една дума
АЛКОХОЛ. По данни на Световната здравна организация най-много спиртни напитки (мерено в литри чист алкохол на глава от населението) изпиват местните в Люксембург (15.56). Ние сме на скромното 80-о място, но пък данните са за 2003-та.

Текст Анита Димитрова