около 300 г суров нахут (зависи какъв е - турският например набъбва повече от българския),
1 с.л. зехтин,
4 с.л. сусамов тахан,
2 стръка пресен лук, нарязан на ситно,
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно,
1 ч.л. черен пипер,
1 с.л. кимион,
щипка хималайска сол,
шепа овесени трици (колкото да сгъстят нахутената смес за кюфтетата).
Първо накисваме нахута за 12 часа в хладка вода, като задължително го поръсваме и с две щипки хималайска сол, за да нямаме после проблеми с корема. След това го сваряваме за 2-3 часа, докато омекне, пасираме го хубаво и добавяме останалите продукти и подправки. Разбъркваме сместа и оформяме кюфтетата. Пускаме ги в тефлонов тиган без мазнина или ги нареждаме в тавичка върху хартия за печене - забравяме ги за 30 минути на 160 градуса, докато хванат фина коричка. Вървят чудесно с пресни зеленчуци, лютеница или сосове като ей този с кашу, див чесън и копър.
Подобно на повечето си роднини от семейство бобови, нахутът е наблъскан до козирката с белтъчини и протеини. Крещи от витамин Е, на който се крепи имунитетът, отделно дава сили на сърцето и придава онзи звезден блясък на кожата и косата, заради който дамите пръскат луди пари. За да запазим повече от ценните му качества, можем да си спретнем същите кюфтета, но сурови. Просто не варим нахута, а го накисваме, докато покълне, и не ги печем, а ги изсушаваме в дехидратор за около 6 часа. В случай че не ти е до готвене, поръчай нахутените кюфтета от Soul Kitchen - ние действаме така, когато не ни се занимава или просто нямаме време
Доскоро се
отнасяхме с леко пренебрежение към
него, но вече сме му върли почитатели -
заради нахутените кюфтета на кулинара
Мария Обретенова-Мер от сайта за веган
и био кетъринг Soul
Kitchen. Ястието на Мер не изисква
кой знае какви умения или стаж в кухнята,
а само да внимаваме в рецептата:
около 300
г суров нахут (зависи
какъв е - турският например набъбва
повече от българския),
1 с.л. зехтин,
4 с.л. сусамов
тахан,
2 стръка пресен
лук, нарязан на ситно,
1/2 връзка магданоз,
нарязан на ситно,
1 ч.л. черен пипер,
1 с.л. кимион,
щипка хималайска
сол,
шепа овесени
трици (колкото да сгъстят нахутената
смес за кюфтетата).
Първо накисваме
нахута за 12 часа в хладка вода, като
задължително го поръсваме и с две щипки
хималайска сол, за да нямаме после
проблеми с корема. След това го сваряваме
за 2-3 часа, докато омекне, пасираме го
хубаво и добавяме останалите продукти
и подправки. Разбъркваме сместа и
оформяме кюфтетата. Пускаме ги в тефлонов
тиган без мазнина или ги нареждаме в
тавичка върху хартия за печене - забравяме
ги за 30 минути на 160 градуса, докато
хванат фина коричка. Вървят чудесно с
пресни зеленчуци, лютеница или сосове
като ей този с кашу, див чесън и копър.
Подобно на повечето
си роднини от семейство бобови, нахутът
е наблъскан до козирката с белтъчини и
протеини. Крещи от витамин Е, на който
се крепи имунитетът, отделно дава сили
на сърцето и придава онзи звезден блясък
на кожата и косата, заради който дамите
пръскат луди пари. За да
запазим повече от ценните му качества,
можем да си спретнем същите кюфтета, но
сурови. Просто не варим нахута, а го
накисваме, докато покълне, и не ги печем,
а ги изсушаваме в дехидратор за около
6 часа.
В случай че не ти е до готвене, поръчай нахутените кюфтета от Soul Kitchen - ние действаме така, когато не ни се занимава или просто нямаме време
Текст Милена Гелева / Фотография Влади Петрунов