Кръв за кръв

icon
Sofialive.bg

Трудно е да се определи дали холивудският дебют на датския режисьор Нилс Арден Оплев е успех или провал - носи в себе си един неповторим мрак, но в същото време трупа клише след клише. Със сигурност е нещо по-различно от трилърите, с които си навикнал. Големият плюс идва от отдаденото изпълнение на Колин Фарел и Нуми Рапас - на него отдавана не му е предоставян шанс да се потопи в истински драматична роля, а тя е безукорна, когато трябва да играе, обгърната от мрак. Очевидно режисьорът разбира добре натюрела й - все пак тя беше музата му в оригинала по Мъжете, които мразеха жените на Стиг Ларшон.

Виктор (Фарел) е професионален убиец в Ню Йорк, чиято точност с оръжието държи шефа му, престъпния бос Алфонс (Терънс Хауърд), все още жив, въпреки че някой го е набройкал и бандата му прогресивно оредява. Проблемът на Алфонс не е толкова, че някой избива хората му, а че на местопрестъплението се подхвърлят следи: парче от снимка, шифрована бележка, които той бавно навързва. Същевременно Виктор подготвя отмъщение за безмилостния бандит, отговорен за смъртта на жена му и невръстната му дъщеря.

dead-man-down_800

Скоро става ясно, че действията му са наблюдавани от загадъчната Беатрис (Рапас), която живее отсреща. Тя има свой план за разплата с виновника за обезобразеното й лице и отправя предложение до Виктор, на което е трудно да откаже.

Актьорите поддържат огъня помежду си, което е трудна работа, защото режисьорът Оплев и сценаристът Дж. Х. Уаймън искат да ни накарат да се чудим какво става до самата развръзка и изпъстрят филма с толкова обрати, че в крайна сметка се стига до абсурди.

с една дума
ФАРЕЛ. Актьорът се явява на прослушване за момчешката група от 90-те Boyzone, но е отхвърлен, тъй като мениджърът им решава, че склонността му да прекалява ще доведе до проблеми. Колин Фарел си спомня години по-късно, че на прослушването изпял два пъти „Careless Whisper" на Джордж Майкъл.

Текст Евелина Турмакова