София филм фест за учащи

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Удари звънецът на новия семестър

Още не сме си поели дъх от киномаратона на големия София филм фест, а се оказа, че в скоро време няма и да ни се отдаде тази възможност. Оттегляйки се от софийските зали и поемайки към други градове, последният доверчиво отстъпи щафетата на своя по-малък брат - София филм фест за учащи. Той от своя страна я поема бързо, за да не изпусне и капка от набраната инерция, и ще продължи да ни държи главите дълбоко в света на качественото кино.

na_rim_s_liubov_800
На Рим с любов

Мястото и този път е добрият стар Дом на киното, но подмладен и освежен с чисто новия си екран и звукова система. Всеки понеделник той ще предлага на ученици и студенти храна за душата на корем при напълно свободен вход. Ще я подправи и със станалите вече задължителни дискусии в края на всеки филм, водени от режисьора Георги Дюлгеров и киноведа Антония Ковачева. Те и двамата крият в ръкавите си интересни подробности за всяко от заглавията и с готовност очакват въпросите на публиката. Това дава допълнителна стойност на преживяването и дори и вече да си гледал някое от заглавията, имаш причина да го видиш отново - с по-други очи и подплатено от мнението на експертите.

Ако пък се е случило, че периодът с бележниците и заверките на студентски книжки е останал някъде зад гърба ти, въобще не се самоотлъчвай. Прожекциите на София филм фест за учащи са отворени към всякаква публика срещу билет от Дома на киното на специални за повода цени.

parad_800_01
Парад

Всичко започва днес с Пина (8 април, 18:30) - визуалното 3D удоволствие, заснето от Вим Вендерс и улавящо естетиката на знаменитата хореографка и танцьорка Пина Бауш. Следват още заглавия, носители на престижни отличия и цяла торба качества от тези, които оставят следа в киноисторията. Затова се запознай подробно с програмата и гледай да не пропуснеш нещо като историята за елиминирането на Враг номер едно (22 април), многопластовия Облакът Атлас (29 април), обяснението на Уди Алън към вечния град в На Рим с любов (10 юни), откаченяците в Седемте психопата (13 май), възхвалата за доброто приятелство с всичките му кусури в А защо да не живеем заедно? (20 май).


ogniariat_800
Огнярят

В програмата място са заели още Огнярят (6 май), с който Алексей Балабанов ни разтърси на миналия София филм фест, както и Парад (24 юни) на Сърджан Драгоевич, който също видяхме за първи път тогава. Гледай да не си правиш уговорки и за 27 май, защото за 18:30 е насрочена прожекцията на Последната линейка на София, който беше забелязан в Седмицата на критиката в Кан и отнесе награда от Карлови вари.

София филм фест за учащи е с вход свободен за
всеки с бележник, ученическа карта и заверена студентска книжка.

Текст Нели А. Калчева

Холивудската усмивка вече не е на мода, а вярната дължина на полата е под коляното