Help Me Jones

icon
Sofialive.bg

За албума бяхме някак подготвени и дори информирани, че ще носи заглавието Made in China, лично от Марий Росен и Константин Тимошенко още ехее миналия август, когато тези двама извънземни персонажи дадоха едно доста култово интервю за Sofia Live. Но новината, че някой им е посветил чак документален филм, който на всичко отгоре дебютира в паралелната програма на София филм фест, успя да ни изненада.

Виж ти, виж ти, казахме си ние, и набрахме номера на Мария Арангелова, която вече е снимала клип за Help Me Jones - „Rage of Mine", и в чиято съвсем немалка филмография на телевизионен и кинорежисьор фигурират документалки за личности като Невена Коканова, Панчо Владигеров и Мариус Куркински (а беше и режисьор на магическото 1002 нощи по БНТ с магическата Ина Григорова). И така, направихме се на ударени и я попитахме: „Какво пък толкова им харесвате на тия осемдесетарски ню уейв и синтпоп типове?" На което тя не просто отговори, а изстреля нещо като: „Ама аз не ги харесвам, аз направо ги обичам! Няма други като тях. На българската сцена няма други с такова присъствие..." и така нататък, и така нататък. С което ние, разбира се, няма как да сме по-съгласни.

Първоначалната идея всъщност е да заснеме един лайв на Марий, Костя и Рони (Nasekomix, Sentimental Swingers), който групата да праща като един вид визитка, когато разни международни фестивали проявят интерес към творчеството и сценичното им присъствие. Когато обаче започват, вдъхновението ги удря яко и в крайна сметка Мария Арангелова документира не просто как тримата се подготвят, репетират и излизат на сцената, а как живеят, дишат и издишат. С прожекция на нейния 30-минутен абсолютно откровен и емоционален Help Me Jones: One Concert in Sofia ще започне концертът представяне на албума Made in China в Sofia Live Club.

help_me_jones_1400

И ще продължи с още една премиера - на видеото към едноименния трак, режисирано от Борис Кънчев и Биляна Кирилова, което разкодира заглавието, представяйки „Човека като китайско божество на свръхконсумацията". След това вече Help Me Jones излизат на живо и ще процедират по същество с няколко нови песни, останалите парчета от албума и специалните си гости Мишо Йосифов от Nasekomix, Жоро от Остава и съвсем невръстния Бранко Вълчев на ударните.

Тройният удар всъщност е и закриващото парти на международната програма на София филм фест, а входът е неописуемо свободен. чакат те на 17-и в Sofia Live Club ot 21:00

Текст Елена Друмева