Доскоро се
отнасяхме с леко пренебрежение към
него, но вече сме му върли почитатели -
заради нахутените кюфтета на кулинара
Мария Обретенова-Мер от сайта за веган
и био кетъринг Soul
Kitchen. Ястието на Мер не изисква
кой знае какви умения или стаж в кухнята,
а само да внимаваме в рецептата:
около 300
г суров нахут (зависи
какъв е - турският например набъбва
повече от българския),
1 с.л. зехтин,
4 с.л. сусамов
тахан,
2 стръка пресен
лук, нарязан на ситно,
1/2 връзка магданоз,
нарязан на ситно,
1 ч.л. черен пипер,
1 с.л. кимион,
щипка хималайска
сол,
шепа овесени
трици (колкото да сгъстят нахутената
смес за кюфтетата).
Първо накисваме
нахута за 12 часа в хладка вода, като
задължително го поръсваме и с две щипки
хималайска сол, за да нямаме после
проблеми с корема. След това го сваряваме
за 2-3 часа, докато омекне, пасираме го
хубаво и добавяме останалите продукти
и подправки. Разбъркваме сместа и
оформяме кюфтетата. Пускаме ги в тефлонов
тиган без мазнина или ги нареждаме в
тавичка върху хартия за печене - забравяме
ги за 30 минути на 160 градуса, докато
хванат фина коричка. Вървят чудесно с
пресни зеленчуци, лютеница или сосове
като ей този с кашу, див чесън и копър.
Подобно на повечето
си роднини от семейство бобови, нахутът
е наблъскан до козирката с белтъчини и
протеини. Крещи от витамин Е, на който
се крепи имунитетът, отделно дава сили
на сърцето и придава онзи звезден блясък
на кожата и косата, заради който дамите
пръскат луди пари. За да
запазим повече от ценните му качества,
можем да си спретнем същите кюфтета, но
сурови. Просто не варим нахута, а го
накисваме, докато покълне, и не ги печем,
а ги изсушаваме в дехидратор за около
6 часа.
В случай че не ти е до готвене, поръчай нахутените кюфтета от Soul Kitchen - ние действаме така, когато не ни се занимава или просто нямаме време
Текст Милена Гелева / Фотография Влади Петрунов
Още любопитни и полезни статии:
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
- Fanta® и Warner Bros Pictures обявяват партньорство по случай премиерата на филма „Бийтълджус Бийтълджус“
- 5 любопитни факта и подходящите храни за финалите на европейските първенства по футбол
- Защо „стампот“ е важен за Евро 2024?
- 5 тайни на безупречния френски стил
- BILLA България получи най-високото отличие за социална отговорност на VI Progressive Awards 2024
- Мултидисциплинарният фестивал Ritual Gatherings акостира на Южното Черноморие за 6-то поредно издание
- eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти
- Основно ръководство за покупка на лентов шлайф
- Starbucks България прави още една важна стъпка към ефективно опазване на околната среда
Коментари